Senatvinės pigmentinės dėmės: Simptomai, diagnozė, gydymas

Senatvinės dėmės yra plokščios rusvos spalvos žymės, dažniausiai atsirandančios ant odos dėl ilgalaikio buvimo saulėje.

Jei pradėjote pastebėti rudas dėmes, gali būti, kad susidūrėte su senatvinėmis dėmėmis. Paprastai jos yra nekenksmingos, tačiau labai svarbu suprasti jų simptomus ir kaip jos diagnozuojamos.

Senatvinių pigmentinių dėmių priežastys, jų gydymo galimybes ir prevencines priemones, padedančias veiksmingai jas valdyti aptariami šiame straipsnyje, žemiau.

Kas yra senatvinės dėmės?

Senatvinės dėmės yra plokščios rudos, pilkos arba juodos spalvos žymės, paprastai atsirandančios tose odos vietose, kurios buvo veikiamos saulės, pavyzdžiui, ant veido, rankų ir pečių.

Pigmentinių dėmių šalinimas

Tai dažnas senėjimo ir saulės padarytos žalos požymis, ypač vyresniems nei 40 metų žmonėms, ypač jei turite šviesią odą arba dažnai buvote saulėje ar lankėtės soliariume.

Šios dėmės nėra vėžinės ir neišsivysto į odos vėžį, nors kartais jas galima supainioti su kitomis odos ligomis.

Galite pastebėti, kad senatvinės dėmės gali būti įvairios spalvos – nuo šviesiai rudos iki juodos. Ddažniau būnant saulėje, jos gali patamsėti.

Paprastai jos būna apvalios arba ovalios su apibrėžtais kraštais ir gali būti įvairaus dydžio – nuo mažos s iki net 2,5 cm skersmens.

Nors senatvinės dėmės yra nekenksmingos, daugeliui jos gali kelti odos estetikos problemų.

Senatvinių dėmių simptomai ir požymiai

Senatvines dėmeles galima atpažinti pagal tai, kad jos yra plokščios, apvalios arba ovalios formos ir gali būti įvairaus dydžio – nuo mažų strazdanėlių iki didesnių maždaug 2,5 cm skersmens žymių. Senatvinės dėmės dažniausiai aptinkamos saulės veikiamose vietose, pavyzdžiui, ant rankų, veido, pečių ir viršutinės nugaros dalies.

Šias dėmes galite pastebėti kaip vienas žymes arba jų grupes, o jų spalva gali būti nuo šviesiai rudos iki beveik juodos, dažnai tamsėjančios dėl didesnio saulės poveikio.

Vienas pagrindinių senatvinių dėmių požymių yra tas, kad jos paprastai yra neskausmingos, o jų tekstūra atitinka aplinkinę odą. Dėl jų apibrėžtų kraštų jas lengva atskirti nuo kitų odos dėmių.

Nors jos nėra vėžinės ir neišsivysto į vėžį, svarbu stebėti bet kokius jų išvaizdos pokyčius. Jei pastebėjote dydžio, formos ar spalvos pakitimų, apsvarstykite galimybę kreiptis dėl profesionalaus įvertinimo.

Senatvinių dėmių priežastys ir rizikos veiksniai

Perteklinė melanino gamyba odoje visų pirma sukelia senatvines dėmes, kurias dažnai sukelia ilgalaikis buvimas saulėje ir natūralus senėjimo procesas.

Senstant mažėja odos gebėjimas atsinaujinti, todėl ji tampa jautresnė UV spindulių daromai žalai. Ši kumuliacinė saulės žala yra svarbus senatvinių dėmių atsiradimo veiksnys, ypač vyresniems nei 40 metų asmenims.

Jei turite šviesią odą, jums kyla didesnė senatvinių dėmių atsiradimo rizika, ypač jei jūsų oda dažnai būna saulėje arba naudojatės soliariumais.

Kuo šviesesnė jūsų oda, tuo mažiau turite melanino, todėl veikiant saulei pigmentacijos pokyčiai gali būti labiau pastebimi. Be to, tam įtakos turi ir paveldimas polinkis; jei jūsų šeimos nariai turi senatvinių dėmių, tikėtina, kad jų atsiras ir jums.

Labai svarbu atpažinti šiuos rizikos veiksnius, kad galėtumėte aktyviai rūpintis savo odos sveikata.

Odos apsauga nuo ultravioletinių spindulių naudojant apsauginį kremą nuo saulės ir apsauginius drabužius gali padėti sumažinti senatvinių dėmių atsiradimo riziką.

Diagnozavimo metodai

Kai reikia diagnozuoti senatvines dėmes, gydytojas dermatologas paprastai atlieka išsamią vizualinę apžiūrą. Jis įvertina dėmių išvaizdą ir savybes, kad atskirtų jas nuo kitų odos ligų.

Konsultacijos metu tikėkitės klausimų apie dėmių atsiradimą ir progresavimą, jūsų deginimosi saulėje istoriją ir bet kokias šeimoje pasitaikančias odos ligas, nes šie veiksniai padeda nustatyti tikslią diagnozę.

Jei dermatologas aptiks kokių nors dėmių, kurios atrodys įtartinos ar netipiškos, jis gali rekomenduoti atlikti odos biopsiją. Ši procedūra padeda patvirtinti diagnozę ir atmesti odos vėžį, todėl galite būti ramūs. Biopsijos rezultatai taip pat gali padėti nustatyti galimus gydymo būdus ir informuoti jus apie odos pakitimų pobūdį.

Kai kuriais atvejais dermatologai, norėdami tiksliau įvertinti senatvinių dėmių požymius, gali naudoti dermatoskopą – rankinį prietaisą, didinantį odą. Šis įrankis leidžia jiems pamatyti detales, kurios plika akimi nematomos, ir taip pagerina įvertinimo procesą.

Gydymo galimybės

Receptiniai balinamieji kremai, pavyzdžiui, hidrochinonas, yra populiarus būdas per kelis mėnesius išblukinti senatvines dėmes. Tačiau žinokite, kad jie gali sukelti šalutinį poveikį, pavyzdžiui, niežulį ir paraudimą.

Lazerio terapija – dar vienas veiksmingas gydymas, nukreiptas į melaniną gaminančias ląsteles, sukeliančias senatvines dėmes. Norint pasiekti norimų rezultatų, paprastai reikia kelių seansų.

Jei siekiate greitesnių rezultatų, galima rinktis krioterapiją. Jos metu dėmės tepamos skystu azotu, tačiau tai gali sukelti laikiną sudirginimą ir yra nedidelė randų atsiradimo rizika.

Dermabrazija yra intensyvesnis būdas, kai odos paviršius nušlifuojamas, kad sumažėtų senatvinės dėmės. Kaip ir kitoms procedūroms, norint, kad jos būtų veiksmingos, dažnai prireikia kelių seansų.

Galiausiai cheminis pilingas pašalina viršutinius odos sluoksnius naudojant cheminį tirpalą. Nors jos yra veiksmingos, jos kelia pavojų, pavyzdžiui, randus ir ilgalaikį paraudimą.

Kad ir kurį variantą pasirinktumėte, pasikonsultuokite su gydytoju dermatologu, kad nustatytumėte geriausią veiksmų būdą jūsų odai.

Taip pat gali būti įdomu:

Odos, kuri paveikta senatvinių dėmių priežiūra

Kaip galite efektyviai tvarkyti senatvines dėmes namuose? Pradėkite nuo to, kad į savo odos priežiūros rutiną įtrauksite nereceptinius išblukimo kremus.

Produktų, kurių sudėtyje yra hidrochinono, glikolio rūgšties arba kojinės rūgšties, nes šios sudedamosios dalys laikui bėgant gali padėti pašviesinti senatvines dėmes. Tik atminkite, kad rezultatai gali užtrukti kelias savaites, o kai kurie produktai gali sudirginti jūsų odą, todėl prieš naudojimą atlikite testą.

Makiažas taip pat gali būti jūsų geriausias draugas. Tai laikinas sprendimas, padedantis paslėpti senatvines dėmes, kol lauksite, kol procedūros pradės veikti. Pasirinkite gerą maskuoklį, kuris atitiktų jūsų odos atspalvį, kad pasiektumėte geriausią efektą.

Nepamirškite apsaugos nuo saulės! Būtina kasdien teptis plataus spektro apsauginiu kremu nuo saulės su ne mažesniu kaip SPF 30 filtru. Tai ne tik apsaugo nuo tolesnės saulės žalos, bet ir padeda išvengti naujų senatvinių dėmių susidarymo.

Pasirūpinkite apsauginiais drabužiais, pavyzdžiui, plačiakraštėmis skrybėlėmis ir marškiniais ilgomis rankovėmis, kad apsaugotumėte pažeidžiamas vietas nuo saulės.

Naudodamiesi šiomis savęs priežiūros strategijomis, galite veiksmingai tvarkyti senatvines dėmes namuose.

Prevencijos patarimai

Vienas geriausių būdų apsaugoti odą – vengti būti saulėje nuo 10 iki 16 valandos, kai UV spinduliai yra stipriausi. Jei šiomis valandomis turite būti lauke, kasdien naudokite apsauginį kremą nuo saulės su ne mažesniu kaip 30 SPF filtru. Nepamirškite jo pakartotinai tepti kas dvi valandas, kad apsauga būtų maksimali.

Dėvėti apsauginius drabužius taip pat gali būti labai svarbu. Rinkitės skrybėles ir marškinius ilgomis rankovėmis, kad apsaugotumėte odą nuo kenksmingų spindulių. Kad apsisaugotumėte dar geriau, ieškokite UV spindulius blokuojančių drabužių, kurių UPF yra ne mažesnis kaip 40.

Be apsaugos nuo saulės, reguliariai prižiūrėkite savo odą, kad pastebėtumėte bet kokius jos pokyčius. Stebėdami savo odą galite anksti pastebėti galimas problemas.

Susijusios odos būklės

Daugybė odos būklių gali būti susijusios su senatvinėmis dėmėmis, dažnai signalizuojančiomis apie galimas sveikatos problemas. Pavyzdžiui, aktininė keratozė atrodo kaip šiurkščios, pleiskanojančios dėmės saulės veikiamose vietose ir gali pereiti į plokščialąstelinę karcinomą, ypač vyresniems nei 60 metų asmenims.

Labai svarbu stebėti bet kokius naujus ar besikeičiančius apgamus, strazdanas ar dėmeles, nes taip gali pasireikšti odos vėžys

Jei pastebėjote senatvinių pigmentinių dėmių, kurios keičia išvaizdą, formą ar dydį, pravartu pasikonsultuoti su dermatologu. Neįprasti senatvinių dėmių spalvų deriniai ar netaisyklingos ribos parodo, kad reikia kreiptis į specialistus.

Be to, bet kokioms juodoms dėmėms ant odos būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, nes jos gali rodyti rimtus susirgimus, įskaitant odos vėžį.

Svarbiausia aktyviai rūpintis savo odos sveikata. Reguliarus odos tikrinimas ir konsultacijos su sveikatos priežiūros paslaugų teikėju gali padėti anksti pastebėti galimas problemas.

Ar senatvinės pigmentinės dėmės yra užkrečiamos, ar paveldimos?

Senatvinės dėmės nėra užkrečiamos.

Tačiau reikia atsižvelgti į paveldimumo aspektą; jei jūsų šeimoje yra buvę senatvinių dėmių, gali būti didesnė tikimybė jomis susirgti.

Vis dėlto saulės poveikis vaidina svarbų vaidmenį joms susidarant, o aplinkos veiksniai gali turėti didelę įtaką jūsų odos būklei.

Ar senatvinės dėmės gali atsirasti jaunesniems žmonėms?

Taip, senatvinės dėmės gali atsirasti ir jaunesniems žmonėms. Dėl per dažno buvimo saulėje arba naudojimosi soliariumais jos gali atsirasti anksčiau nei tikėtasi.

Genetika taip pat vaidina svarbų vaidmenį, todėl jei jūsų šeimoje yra buvę odos problemų, galite būti labiau linkę į senatvinių dėmių atsiradimą. Šviesiaodžiai asmenys yra ypač jautrūs šioms dėmėms ir jas gali pastebėti sulaukę 20 ar 30 metų.

Jei nerimaujate dėl pakitusios odos spalvos, pravartu pasikonsultuoti su dermatologu.

Ar senatvinės dėmės rodo pagrindines sveikatos problemas?

Ne, senatvinės dėmės paprastai nenurodo pagrindinių sveikatos problemų.

Paprastai jos nekenksmingos ir atsiranda dėl saulės poveikio ir senėjimo.

Tačiau svarbu stebėti bet kokius jų išvaizdos pokyčius, pavyzdžiui, spalvos, dydžio ar formos.

Pastebėję ką nors neįprasto, pasikonsultuokite su dermatologu, kad būtų paneigtas odos vėžys ar kitos ligos.

Reguliarus odos tikrinimas yra labai svarbus norint palaikyti odos sveikatą ir anksti pastebėti galimas problemas.

Kaip atskirti senatvines dėmes nuo apgamų?

Norėdami atskirti senatvines dėmes nuo  apgamų, išnagrinėkite pagrindinius jų požymius.

Pastebėjus bet kokį niežulį, kraujavimą ar apgamo pokyčius, patartina kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą dėl įvertinimo.

Ar po gydymo senatvinės dėmės atsinaujins?

Taip, senatvinės dėmės po gydymo gali atsinaujinti, jei nepašalinsite jų atsiradimo priežasčių.

Kad sumažintumėte riziką, nuolat naudokite plataus spektro apsauginį kremą nuo saulės ir lankykitės pas savo dermatologą, kad jis reguliariai atliktų odos vertinimą.

Ėmusis šių prevencinių priemonių, oda ilgiau išliks švari ir jaunatviška.