Akne, spuogai: Apibūdinimas, simptomai, tipai, priežastys, diagnozė ir gydymas

Aknė yra dažna odos būklė, kuriai būdingi spuogai, juodi inkštirai ir cistos, atsirandantys dėl plaukų folikulų užsikimšimo riebalais ir negyvomis odos ląstelėmis.

Aknė gali būti varginanti ir skausminga, pasireiškianti įvairaus amžiaus žmonėms.

Aknės simptomai, priežastys, įskaitant hormonų svyravimų, mitybos ir streso įtaką jos vystymuisi, aknės tipai, priežastys, diagnozė ir gydymo metodai aptariami šiame straipsnyje, žemiau.

Kas yra aknė?

Aknė, dažnai vadinama acne vulgaris, yra įprasta odos būklė, nuo kurios kenčia daugelis žmonių, ypač paauglystėje. Nesate vieni, jei pastebėjote iškilusius spuogus; apie 85 % 12-24 metų amžiaus asmenų patiria vienokių ar kitokių spuogų.

Ši būklė atsiranda, kai plaukų folikulai užsikemša riebalų pertekliumi ir negyvomis odos ląstelėmis; dažniausiai aknė pasireiškia tokiose srityse kaip veidas, nugara, krūtinė ir pečiai.

Aknė pasireiškia įvairiomis formomis, įskaitant baltuosius ir juoduosius taškus, papules, pustules ir cistas. Cistinė aknė yra sunkiausia ir gali sukelti randus. Hormoniniai pokyčiai, ypač lytinio brendimo ir nėštumo metu, gali labai prisidėti prie aknės atsiradimo. Padidėjusi riebalų gamyba bei bakterijų dauginimasis užsikimšusiose porose taip pat turi didelę įtaką aknės atsiradimui.

Aplinka taip pat vaidina svarbų vaidmenį, pablogindami odos būklę ir sustiprindami spuogų atsiradimo galimybę.

Be fizinių simptomų, aknė gali stipriai paveikti jūsų savivertę ir psichinę sveikatą. Daugelis asmenų praneša apie nerimo ar depresijos jausmą, susijusį su jų odos būkle.

Aknės simptomai

Aknė pasireiškia įvairiomis formomis. Kiekvienai aknei būdingi saviti požymiai. Jums gali atsirasti baltų galvučių spuogai, kurie yra uždaros užsikimšusios poros, arba inkštirai, kurie yra atviros poros, užpildytos riebalais ir nešvarumais.

Taip pat gali atsirasti papulių, mažų raudonų iškilimų, dažnai signalizuojančių apie uždegimą. Jei matote pustules, tai yra papulės su pūliais viršūnėlėse, rodančios sunkesnę reakciją.

Cistinė aknė yra sunkiausias tipas, pasireiškiantis giliomis, skausmingomis cistomis, pripildytomis pūlių. Ši forma gali sukelti didelius randus, todėl labai svarbu kuo anksčiau pradėti ją gydyti.

Apie 85 % 12-24 metų amžiaus žmonių susiduria su vienokios ar kitokios formos aknes, ypač paauglystėje. Simptomai gali būti labai įvairūs; vieni gali susidurti tik su lengva aknes forma, kiti – su skausmingais uždegiminiais pažeidimais.

Aknė gali smarkiai paveikti jūsų savigarbą ir psichinę sveikatą, sukelti nerimą ir depresiją.

Aknės simptomų atpažinimas yra svarbus norint suprasti būklę ir pradėti ieškoti tinkamo gydymo.

Aknės tipai

Aknę galima suskirstyti į kelias kategorijas, kurių kiekviena pasižymi skirtingomis savybėmis.

Komedonine akne apima uždarus komedonus (baltuosius spuogus) ir atvirus komedonus (juoduosius spuogus), kuriuos sukelia užsikimšę plaukų folikulai. Jei ant odos pastebėjote šių mažų iškilimų, vadinasi, susidūrėte su komedonine akne.

Uždegiminę aknę sudaro raudoni, patinę iškilimai, vadinami papulėmis ir pustulėmis, kurie gali būti skausmingi liečiant. Jei aknė atrodo uždegiminė, tikėtina, kad jums pasireiškia būtent tokio tipo akne.

Sunkiausias tipas yra cistinė aknė, apimanti gilias, skausmingas cistas, pripildytas pūlių, dėl kurių gali atsirasti didelių randų.

Galiausiai hormoninė aknė dažnai siejama su hormonų svyravimais, dažniausiai pasireiškiančiais paaugliams ir moterims menstruacijų ciklo metu.

Atpažindami, kokio tipo aknes sergate, galite pasirinkti veiksmingiausius gydymo būdus.

Aknės priežastys

Aknė pirmiausia atsiranda, kai plaukų folikulai užsikemša dėl perteklinės riebalų gamybos ir negyvų odos ląstelių sankaupų. Dėl šio užsikimšimo ant odos gali atsirasti įvairių tipų pažeidimų.

Bakterinės infekcijos, gali pabloginti aknę, nes sukelia uždegimą ir skatina organizmo imuninį atsaką.

Svarbų vaidmenį atlieka ir hormonų pokyčiai, ypač lytinio brendimo ir nėštumo metu. Dėl šių svyravimų gali padidėti riebalų gamyba, todėl akne tampa dar sunkesni.

Prie spuogų atsiradimo gali prisidėti ir mitybos veiksniai. Didelis angliavandenių kiekis ir pieno produktų vartojimas siejamas su aknės paūmėjimu, nors norint nustatyti galutines sąsajas, reikia atlikti daugiau tyrimų.

Nors stresas nėra tiesioginė aknės priežastis, jis gali paaštrinti esamą būklę. Stresas dažnai sukelia hormonų svyravimus, dėl kurių gali atsirasti daugiau spuogų.

Aknės diagnozė

Diagnozuojant aknę, jūsų odą nuodugniai įvertina sveikatos priežiūros specialistas, kuris ieško įvairių pūslelių tipų, pavyzdžiui, baltųjų ir juodųjų taškelių, papulių, pustulių, mazgelių ir cistų.

Šios apžiūros metu paslaugų teikėjas taip pat paklaus apie Jūsų medicinos istoriją, įskaitant visus rizikos veiksnius, pavyzdžiui, stresą, šeimos istoriją, hormoninius pokyčius ir ankstesnį gydymą. Ši informacija padės jam sudaryti pritaikytą gydymo planą būtent Jums.

Daugeliu atvejų diagnostiniai tyrimai nereikalingi, nebent jūsų aknė yra sunki arba netipinė. Tačiau, jei turite užsispyrusių ar atsparių spuogų, dermatologas gali atlikti papildomus tyrimus, kad geriau suprastų jūsų būklę.

Jie paprastai klasifikuoja aknės sunkumą į keturis laipsnius: nuo lengvo (1 laipsnis), kuriam būdingi atsitiktiniai išbėrimai, iki sunkaus (4 laipsnis), kuriam būdingi platūs ir skausmingi cistiniai pažeidimai.

Be to, sveikatos priežiūros paslaugų teikėjas gali įvertinti psichologinį aknės poveikį, pripažindamas, kaip aknė gali paveikti jūsų savigarbą ir psichinę sveikatą.

Aknės gydymo galimybės

Lengviems atvejams puikiai tinka vaistai, tokie kaip benzoilo peroksidas ir salicilo rūgštis. Jie nukreipti prieš bakterijas ir padeda išvalyti poras, todėl oda tampa švaresnė.

Jei akne yra sunkesni arba neatsparūs šiems gydymo būdams, gydytojas gali paskirti rimtesnių vaistų, pavyzdžiui, antibiotikų arba izotretinoinoino.

Moterims, susiduriančioms su hormonine akne, susijusia su menstruacijų ciklu, ypač veiksmingas gali būti hormoninis gydymas, įskaitant kontraceptikus.

Be to, jei kovojate su aknės randais ar nelygia odos struktūra, apsvarstykite tokias gydymo priemones kaip cheminis odos valymas, lazerinis odos atnaujinimas ar šviesos terapija. Šios galimybės gali pastebimai pagerinti jūsų odos išvaizdą.

Dažnai naudingas kombinuoto gydymo metodas. Pavyzdžiui, derinant antibiotikus su benzoilo peroksidu, galima padidinti gydymo veiksmingumą ir sumažinti atsparumo antibiotikams riziką.

Labai svarbu bendradarbiauti su specialistu, kad rastumėte tinkamą gydymo planą, pritaikytą jūsų konkretiems poreikiams, ir taip užtikrintumėte, kad pasieksite geriausius rezultatus savo odai.

Taip pat gali būti įdomu:
Aknės randų šalinimas

Poveikis psichikos sveikatai

Aknė veikia ne tik jūsų odą; jie gali pakenkti ir jūsų psichinei sveikatai. Jei susiduriate su akne, gali būti, kad nukentės jūsų savigarba, dėl to jausite gėdą ir norėsite pasitraukti iš socialinių situacijų. Tai ypač aktualu paaugliams ir jauniems suaugusiesiems, kurie dažnai kovoja su savęs vertinimu.

Tyrimai rodo, kad apie 30 % asmenų, sergančių akne, praneša apie pablogėjusią psichinę sveikatą, todėl jie labiau linkę į nerimą ir depresiją.

Psichologinis aknės poveikis gali apimti ne tik tai, kaip jaučiatės patys. Ji gali turėti įtakos jūsų gyvenimo kokybei, asmeniniams santykiams ir net jūsų rezultatams mokykloje ar darbe.

Be to, aknę lydintys hormonų svyravimai gali padidinti streso lygį ir dar labiau padidinti emocinius išgyvenimus, ypač moterims.

Labai svarbu atpažinti aknės poveikį psichikos sveikatai. Kreipimasis į profesionalų gydymą ir pagalbą gali labai pakeisti situaciją ir padėti jums susitvarkyti ir su oda, ir su emocine savijauta.

Ar akne gali paveikti įvairaus amžiaus žmones?

Taip, aknė gali pasireikšti įvairaus amžiaus žmonėms.

Nors galite manyti, kad tai tik paauglių problema, aknė pasireiškia ir daugeliui suaugusiųjų. Hormoniniai pokyčiai, stresas ir net dietos gali sukelti aknę keturiasdešimtmečiams ir penkiasdešimtmečiams.

Aknė nesiskiria pagal amžių, todėl jei su ja susiduriate, tikrai nesate vieni.

Supratimas apie jus sukeliančius veiksnius gali padėti efektyviai valdyti ir sumažinti paūmėjimus.

Ar aknė yra užkrečiama, ar paveldima?

Aknė nėra užkrečiama.

Tačiau ji gali būti paveldima; jei šeimoje sirgote akne, didesnė tikimybė, kad ja sirgsite patys.

Tyrimai rodo, kad apie 80 % akne sergančių asmenų turi giminaičių, kurie taip pat su ja kovojo.

Suprasdami tai, galite lengviau valdyti savo lūkesčius ir požiūrį į gydymą, ypač jei aknė paplitusi jūsų šeimoje.

Kaip mityba veikia aknės sunkumą?

Mityba gali turėti didelę įtaką aknės sunkumui. Maistas, kuriame yra daug greitų angliavandenių ir cukraus, gali padidinti insulino kiekį, todėl gali padidėti riebalų gamyba.

Pieno produktai, ypač nugriebtas pienas, dėl jame esančių hormonų taip pat gali prisidėti prie spuogų atsiradimo.

Kita vertus, omega-3 riebalų rūgščių iš riebios žuvies ar linų sėmenų vartojimas gali padėti sumažinti uždegimą.

Ar stresas gali pabloginti esamus spuogus?

Taip, stresas gali pabloginti esamus spuogus.

Kai patiriate stresą, jūsų organizmas gamina daugiau kortizolio, todėl odoje padidėja riebalų gamyba. Šis riebalų perteklius gali užkimšti poras ir sukelti odos iššutimus.

Be to, galite pastebėti, kad streso metu galite čiupinėti spuogus arba nepaisyti savo odos priežiūros rutinos, o tai gali dar labiau sudirginti jūsų odą.

Streso valdymas pasitelkiant sąmoningumą, fizinius pratimus ir pakankamą miegą gali labai pagerinti aknės simptomus.

Atpažindami įvairius aknės tipus ir priežastis, galite imtis aktyvių veiksmų šiai plačiai paplitusiai būklei spręsti. Nepamirškite, kad akne gali turėti įtakos jūsų psichinei sveikatai, todėl ieškoti pagalbos yra taip pat svarbu, kaip ir gydyti odą. Atminkite, kad šioje kelionėje esate ne vieni, o tinkamai elgdamiesi galite atgauti kontrolę ir sustiprinti pasitikėjimą savimi.